03 oktober 2014

Indiase samosa's met mangochutney

Wauw. Gewoon wauw. Ik was zo trots op dit brouwsel. Filodeeg is niet de officiële manier, maar ain't nobody got time for moeilijk doen als het makkelijk kan. De samosa's waren zo megalekker krokant, en de chutney zo lekker zoet/zurig/pittig. Hmffffffffff.
Ingrediënten samosa's
3 aardappels
1 ui
1 teen knoflook
Handje doperwten (uit de diepvries)
Hand spinazie
Komijn
Kerrie
Kaneel
Kurkuma (insert grapje over 4 specerijen die met een k beginnen)
2 vellen filodeeg (je kunt voor supercrunchy effect ook dubbele filodeegblaadjes nemen)

Schil en snijd de aardappel in blokjes. Kook de aardappelen tot ze net aan gaar zijn. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Zet een pan op, bak de ui en knoflook in olie voor 1 minuut op laag vuur. Voeg de vier specerijen toe, samen met 2 eetlepels water en alle groenten. Laat dit geheel 2 minuutjes doorwarmen zodat de spinazie wat slinkt.

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Snijd de grote vellen filodeeg beide in drieën. Leg nu op de rechterbovenhoek een blob van het groentemengsel. Vouw dit linksom naar je toe, vouw die weer naar rechts en eindig met een vouw weer naar linksonder (zie hierboven een sfeerimpressie). Verzegel de samosa met wat olie, en bestrijk 'm ook op de bakplaat (op bakpapier!) met wat olie. Bak ze voor 12-15 minuten tot ze bruinig en krokant zijn.

Wauw. Als je het nu niet snapt, weet ik het ook niet meer.


Ingrediënten mangochutney
1 doosje bevroren mangostukjes (eventueel ontdooid)
1 ui
1 rode peper
Stukje gember, geschild en fijngesneden
Een snuf kerriepoeder
Kristalsuiker (0,5 eetlepel ongeveer?)
Een dopje azijn of een beetje citroensap

Snipper de ui en snijd de rode peper in stukjes (haal eventueel de zaadjes eruit). Zet een steelpannetje op, en bak de ui en de rode peper op laag vuur voor zo'n 3 minuutjes aan. Voeg de gember, mangostukjes, kerrie en ca. 100 milliliter water toe. Laat dit even pruttelen, voeg de suiker en de azijn/het citroensap toe. Laat dit allemaal nu zo'n 10 minuutjes pruttelen tot de mango een consistentie heeft tussen prut en blokjes in (wauw, dit klinkt echt heerlijk). Klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten